Aki MVP volt, örökké az is marad

A mozaikszavak világát éljük, hát most szereztem egy újat, elvesztettem egy régit. A rövid hírváltozat szerint hivatalosan tegnaptól nem teljes értékű MVP vagyok viszont az MVP reconnect (rMVP) programban továbbra is részt veszek.

A hosszabb leírás és köszönetnyilvánítás (de nem búcsúzkodás! 🙂 most következik.

Kábé 2-3 éve kissé kaotikus körülmények között láttuk a program átalakulását, melynek célja még most sem teljesen világos. Mármint a corporate részéről, számunka mindig is egyértelmű volt – és hogy idézzek a nemzetközi közösség belső kommunikációjáról: “aki MVP volt, örökké az is marad”…  Persze ilyenkor kicsit elidőzünk, mi is történt majd’ 10 éve alatt.

  • Small Business Server MVP-ként rengeteg tananyagot, előadást, tanfolyamot és blogbejegyzést gyártottam
  • 2011 után Datacenter MVP-ként, illetve az oldschool SBS termék kivezetésekor érződött, hogy másképpen kell már a kis és középvállalatok számára a Microsoft megoldásokat értelmezni – ezért minden közösségi tevékenységemet/kommunikációt abba az irányba tereltem, hogy a nagyvállalati megoldásokat a KKV-k számára is értelmezhetővé tegyem
  • Ennek technikai értelemben az egyik legjobb példája a felhő alapú megoldásokkal történő együttműködés, melyből én mindig is a hibrid üzemmód pártján álltam. Ugyanis sokáig velünk maradnak még olyan rendszerek, amelyek vagy nem megvalósíthatóak tisztán felhő alapú üzemmódban, vagy nem rentábilis – pedig az utóbbiban a magyarországi cégek meglehetősen érzékenyek.
  • Nem titok, hogy nálam az elsődleges terület az oktatás, illetve a mentorkodás volt az MVP tevékenységem alapja. Mindig jobban szerettem az utóbbira hivatkozni, mivel motiválni a kollégákat arra, hogy más szempontból is közelítsék meg a problémák megoldását jóval hatékonyabbnak láttam, mint tudást önteni a fejekbe (ami lényegében nem is igazán működik). Ennek a témának a csúcsa az iskolai keretek közötti mentorkodás, mert lehetünk bazi nagy IT cégeknél iszonyú menő pozíciókban, de azért a (szak)ranglétrát nagyon hasznos korrektül végigmászni – márpedig a céges informatika az SMB-knél, vagy éppen iskolai hálózat üzemeltetésnél kezdődik… 🙂
  • …húdesokmindent tudnék ide írni még 🙂

 

Mit is kaptunk a rómaiaktól? :)…

  • Számomra a legnagyobb előnye a programban való részvétellel a nemzetközi kapcsolatok és tapasztalatszerzés-visszajelzés a hasonszőrű szakiktól (melyet a nem hasonszőrű szakiktól ugyan úgy tudtam beszerezni – ebben erős volt amúgy a magyarországi huszonpár fő is, akik most már csak 10+ létszámmal aktívkodnak)
  • Az évente megrendezett redmondi Global Summit, illetve az évente többszöri regionális találkozókon összejött szakik hihetetlen mennyiségű visszajelzést adtak a valós IT helyzetről a vilában. Ne felejtsük, hogy 2-3 éve már nem csak MS alapú témák voltak, melyről lehetett beszélgetni, hanem lényegében bármikor szembe jött bármilyen Linuxos, Storage-s, vagy épp hálózatos (cisco-s) – sőt, netware integrációs beszélgetés is.
  • Úgy dolgozhattam tehát multinacionális cégnél, hogy nem kellett alkalmazottként olyan követelményeknek megfelelnem, amikért fizetnek. Nagyon hasznosak voltak (és lesznek!) az MS által adott MVP benefitek (nehéz jó magyar szót találni rá :), melyekkel tudtam megannyi demo/környezetet kísérletezni, sőt, sokszor egyenragú kollégaként kezeltek az alkalmazottak – de maradok továbbra is szabadúszó, nem célom a belátható jövőben nagy szervezet részének lenni.
  • Elvárások tehát voltak, de talán ez a kulcsa annak az MVP létszámcsökkentésnek, amelyet most meglét a csapat. Nem voltak egyértelmű elvárások, javaslatok (persze, blogolj, githubozz, linkedin, yammer, online jelenlét, tarts előadásokat), keretek (kompetencia alapú szakmai közösségek kezelése). Valójában pont arról szólt az MVP tevékenység, hogy nem újramondják a gyártó marketinglózungjait, hanem úgy mondják újra, hogy valós szakmai háttér, illetve értelmezhetővé váljanak a hétköznapokban az esetlegesen futurusztikus elképzelések.
  • Nagyon sokmindent tudnék és tudok is mesélni a továbbiakban, de fogunk még találkozni!

 

Az hiszem, a célt elértem az írásommal, nem vagyunk mi fociszakértők, hogy minden bírói sípszót órákon keresztük elemezgessünk (így a focivébé idején belefér az ilyen megfogalmazás) – kaptunk sárgalapot, még ha félig is értjük, miért. Többségében maradtunk a program lite változatában, mely továbbra is hivatalos együttműködési forma az MS-sel. Részemről addig maradok benne, amíg szakmailag vállalható feladatokon tudunk együtt dolgozni a jelenlegi és jövőbeli kollégákkal. Köszönöm mindenkinek, aki részese volt az évek szakmai fejlődésében!

 

Akik pedig magyarországon KKV témában outsource vagy belső üzemeltetőként dolgozik, és van igénye/lehetősége eljárni szakmai rendezvényekre, online megnyilvánulásokra, ott továbbra is találkozhatunk és beszélgethetünk a jelen, jövő, múlt hétköznapi, emberi léptékű informatikájáról!

 

Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s